RVD boos op kapper

Jamal Saoud, eigenaar van kapperszaak Haarvisie in Rijswijk, heeft de woede van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) op zijn hals gehaald. In een poging om reclame te maken voor zijn kapperszaak, maakte hij afbeeldingen van premier Balkenende en kamerlid Wilders die allebei een hip kapsel hebben gekregen in zijn zaak. Volgens de RVD mag dit niet. "Als de kapper niet ophoudt, krijgt hij een groot probleem. Je mag leden van het kabinet niet voor commerciële doeleinden gebruiken."

De kapper heeft de afbeeldingen in poster-vorm in zijn zaak opgehangen en er flyers van gemaakt die in Rijswijk zijn verspreid. Op de afbeeldingen staat naast een foto van Balkenende en Wilders (mét moderne haardracht), ook de slogan "Wordt het niet eens tijd voor een nieuw kapsel?"

De RVD heeft Saoud een brief gestuurd en hem dringend verzocht te stoppen met de campagne. Saoud denkt er niet aan: "Ik maak Balkenende niet belachelijk. Hij ziet er zelfs veel leuker en hipper uit met het alternatieve kapsel. Als zijn vrouw het zou zien, zou ze hem meteen hierheen sturen. Waarom mag ik hem niet op een leuke manier afbeelden en mogen kranten wél spotprenten plaatsen?"

De RVD-woordvoerder wijst op het verschil tussen journalistieke vrijheid en het gebruik van een afbeelding voor commerciële doeleinden "waar je toestemming voor nodig hebt". Volgens de RVD moet Saoud niet alleen zijn posters verwijderen. "Hij moet ook aantonen dat hij de flyers heeft verspreid vóórdat hij de waarschuwingsbrief heeft ontvangen én dat hij niet in staat is om ze alsnog terug te halen".

Saoud reageert met een brief aan de RVD: "De actie loopt tot 2 september en ik ben bereid om de minister-president een gratis was- en knipbehandeling aan te bieden als eventuele tegemoetkoming". Hij is niet van plan de posters weg te halen. "Laat de rechter maar een uitspraak doen".

Saoud in zijn zaak
Saoud met de gewraakte posters

Met dank aan pberends voor de submit.