Vakbond voor illegalen

Icoon BinnenlandsIllegale immigranten in Nederland hebben sinds kort hun eigen afdeling binnen de vakbond. De nieuwe bond telt nu vijftig leden, die voornamelijk werkzaam zijn als au pairs en huishouders. Zij zijn aangesloten bij de vakbond AbvaKabo-FNV.

Een illegalenvakbond ligt politiek gevoelig. Dat bleek in het verleden, toen pogingen tot het oprichten van een illegalenvakbond tot een storm van protest leidde. Daarom noemt de vakbond de nieuwe organisatie 'een sectie voor migranten-huishoudelijk werkers'. 70 tot 80% van de huishoudelijk werkers is immers illegaal.

Ook aan de kant van illegalen zijn er twijfels over een vakbond die hun belangen behartigt. Ondanks dat zij in een kwetsbare situatie zitten, en daarom een vakbond goed kunnen gebruiken, zijn ze bang dat ze door lidwording kunnen worden ontmaskerd en uitgezet. De vakbondsmedewerkers hebben daar een oplossing voor gevonden: de illegalen kunnen lid worden zonder hun persoonsgegevens te vermelden.

Migrantenorganisaties noemen de samenwerking met de vakbond een doorbraak. Woordvoerster Jos van Dijk van AbvaKabo verwacht geen problemen door de komst van de nieuwe 'sectie'. "Illegalen konden al langer lid worden bij ons. Als vakbond verenigen we mensen die werken, of iemand nu grijs, zwart of wit is. Het recht tot verenigen, ongeacht iemands juridische status, staat als een paal boven water. Wij maken nooit onderscheid tussen illegaal en legaal en we registreren dat soort gegevens ook niet.


LP4100