Tour de France: Uitslag 16e Etappe

Icoon Tour de FranceIn een nu al bijna legendarische etappe is Michael Rasmussen, de Deense klimgeit van de Rabobank-ploeg de winnaar geworden. Verliezer van de dag is gele trui Floyd Landis, hij stuikte in elkaar en verloor zijn trui aan de verrassende Oscar Pereiro.

Rasmussen rondde een lange vlucht over vier cols met succes af. Aan zijn tocht houdt hij ook de bolletjestrui over. Hij kreeg een vrijgeleide, omdat hij in de stand op meer dan 23 minuten volgde van Landis.

Maar hét nieuws van de dag was de inzinking van Floyd Landis. De gele trui werd pas op de slotklim naar La Toussuire aangevallen, maar toch kreeg hij vele minuten aan de broek.

Op een eenzame aanval van Levi Leipheimer na keken de favorieten aanvankelijk in deze zware etappe de kat uit de boom en lieten Rasmussen tot meer dan acht minuten uitlopen. Al waren dan zelfs de ploegmaats van gele trui Landis, op Axel Merckx na, in geen velden of wegen meer te bekennen.

Toen de slotklim werd aangevat gooide Menchov een eerste bommetje, waar Landis en Klöden pas na enkele minuten een antwoord op hadden. Op een volgende prik, van Carlos Sastre, kraakte Landis helemaal. Oscar Pereiro hield wel stand bij de favorieten. Toen Klöden ook nog eens aanviel konden enkel Pereiro en Cadel Evans volgen. Menchov en die andere verrassing Dessel moesten eraf.

Pereiro, de man die na de Alpen een halfuur cadeau kreeg van de Phonak-ploeg mag nu een nieuwe gele trui aantrekken. Hij telt nu een kleine twee minuten voorsprong op Carlos Sastre.

Rituitslag:
1 Michael Rasmussen (Den) Rabobank 5.36.04
2 Carlos Sastre (Spa) Team CSC 1.41
3 Oscar Pereiro (Spa) Caisse d'Epargne-Illes Balears 1.54
4 Cadel Evans (Aus) Davitamon-Lotto 1.56
5 Andreas Klöden (Ger) T-Mobile
15 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 6.33
23 Floyd Landis (USA) Phonak 10.04

Klassement:
1 Oscar Pereiro (Spa) Caisse d'Epargne-Illes Balears 74.38.05
2 Carlos Sastre (Spa) Team CSC 1.50
3 Andreas Klöden (Ger) T-Mobile 2.29
4 Cyril Dessel (Fra) AG2R-Prevoyance 2.43
5 Cadel Evans (Aus) Davitamon-Lotto 2.56
11 Floyd Landis (USA) Phonak 8.08
14 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 13.52

Een uitgebreid verslag van de zestiende etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!