Verenigde Staten vierkant achter Israël

Icoon BuitenlandsOp de G8-top in Sint-Petersburg zijn de overleggende landen geen stap dichter bij vrede gekomen. Alleen Amerikaanse diplomatie zou een einde kunnen maken aan de crisis die van een poging om twee ontvoerde Israëlische militairen te bevrijden is uitgelopen tot een gewapend conflict. Amerika weigert echter. Op de G8-top kwam men niet verder dan de gewapende groepen op te roepen het strijden te staken.

De Verenigde staten hebben hun zorgen geuit over het aantal slachtoffers onder burgers, maar leggen de schuld van die slachtoffers bij Hezbollah, de terreurorganisatie die verantwoordelijk is voor de ontvoering van de twee Israëlische soldaten. Ook zijn Syrië en Iran opgeroepen de Hezbollahstrijders te dwingen hun wapens neer te leggen. Kritiek op Israël bleef uit.

De VS zouden Israël het groene licht hebben gegeven om Hezbollah uit te schakelen, aldus diplomaten, om daarmee het politieke klimaat in Libanon naar hun hand te zetten. Dit lukte in 1982 echter ook niet, toen Israël Libanon binnenviel. Hezbollah dankt zijn populariteit aan zijn jarenlange guerrillastrijd tegen de Israëliërs, die het land in 2000 pas verlieten.