Libanon opnieuw onder vuur

Icoon OorlogTenminste drieëntwintig mensen zijn vanavond in het zuiden van Libanon door Israëlische bombardementen om het leven gekomen. Dit nadat Israël slechts enkele uren geleden waarschuwde voor zware luchtaanvallen. De aanvallen waren de hevigste tot nu toe.

In de Libanese stad Tyrus vielen zeker zestien dodelijke slachtoffers. De aanvallen waren gericht op een gebouw van de burgerbescherming dat naast een ziekenhuis staat. Op televisiebeelden van het getroffen gebouw is te zien hoe medewerkers van het Rode Kruis en leden van de burgerbescherming brancards met lichamen uit de resten van het gebouw dragen. Volgens de politie van de stad was de aanval gericht op het kantoor van de minister van Energiezaken, Mohammed Fneich, die lid is van de sjiitische Hezbollah-partij. In het gebouw waren ook veel burgers uit omliggende dorpen aanwezig die beschutting zochten tegen het geweld.

In een dorpje aan de grens vielen door luchtaanvallen tenminste zeven doden, van wie vijf met de Canadese nationaliteit. Het doel van deze aanval is nog onduidelijk.

Tot nu toe heeft het Israëlische geweld aan ruim honderddertig mensen het leven gekost. Gisteren vielen bij Israëlische luchtaanvallen ruim dertig doden.

Update 22:18 uur
Tot nu toe hebben tussen de 325 en 350 van de ongeveer 700 Nederlanders zich gemeld voor de evacuatie uit Libanon, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hoe er geëvacueerd wordt is nog niet bekend, wel zal men kiezen voor de meest veilige manier.

Een mogelijkheid is om de evacués per boot van Beiroet naar Cyprus te varen, een andere mogelijkheid is om over de weg naar Syrië te reizen en vanuit Damascus naar Nederland te vliegen. Het ministerie verwacht dat de eerste evacués, een klein aantal, maandag kunnen vertrekken.

Update 22:30 uur
EU-buitenlandcoördinator Javier Solana is vanmiddag tegen 17:30 uur naar Libanon gegaan om zijn steun aan het land te betuigen. De Spanjaard die allerlei hoge functies binnen de Europese Unie vervult, zegt "een boodschap van steun en solidariteit" te willen overbrengen. Hij zal daar enkele Libanese ministers ontmoeten en daarna een persconferentie geven.

Update 23:05 uur
Een militair tribunaal in Israël heeft zondag de vrijlating bevolen van één van de acht Hamas-ministers die vorige maand door het Israëlische leger gevangen werden genomen. "De Palestijnse minister van Planning, Samir Abu Eisheh is vrijgelaten, aldus de zegsman, die verder geen nadere bijzonderheden heeft gegeven. De overige zeven ministers en andere politici zitten nog altijd vast.

Update 23:35 uur
Vanavond hebben Libanese raketten de Israëlische steden Nazareth en Afula getroffen. Tot nu toe is er nog niets bekend over eventuele slachtoffers. Opmerkelijk is de klaarblijkelijke reikwijdte van de raketten. Gevreesd wordt dat ook steden als Tel Aviv getroffen kunnen worden.