Zorg weert onverzekerde patiënten

Icoon MedischOnverzekerde patiënten moeten eerst betalen, voordat ze zorg krijgen. Hierdoor komen deze patiënten, die vaak illegaal zijn, niet verder dan de balie van een ziekenhuis. Zo bericht de Volkskrant vandaag, op basis van een onderzoek waarin meerdere zorgverleners aan het woord komen. Hun bevindingen staan regelrecht tegenover de conclusies uit een rapport dat minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) onlangs liet opstellen. Daarin wordt vastgesteld dat illegale patiënten in een ziekenhuis altijd door een arts worden beoordeeld.

De Azivo-apotheek in Den Haag (de grootste apotheek van Nederland) is één van de zorginstellingen die de onjuistheid van het officiële rapport bewijzen. Sinds het begin van deze maand geven zij alleen nog medicijnen aan illegalen als zij contant kunnen afrekenen. De apotheek kan de kosten weliswaar deels vergoed krijgen bij een landelijk fonds, maar aanvragen voor vergoeding worden te vaak vanwege administratieve problemen afgewezen.

"Hulpverleners zijn zakelijker geworden", constateert ook de Haagse huisarts Hilly van der Zijden. "Ze willen geen risico meer lopen". Zij beweert verloskundigen te hebben meegemaakt, die pas na betaling van 70 euro illegale zwangere vrouwen wilden helpen. Het kenniscentrum Pharos, dat er een onderzoek naar heeft verricht, stelt dat 1/3 van alle illegale zwangere vrouwen dat bedrag niet kan betalen, en daarom niet wordt geholpen.

Inmiddels heeft Groenlinks bij monde van kamerlid Kees Vendrik geëist dat de VVD-minister van Volksgezondheid hiertegen optreedt.