Tour de France: Uitslag 12e Etappe

Icoon Tour de FranceYaroslav Popovych heeft de twaalfde etappe in de Tour de France gewonnen. De Oekraïner was in een kopgroep sterker dan Alessandro Ballan en Oscar Freire. Floyd Landis behield de gele trui.

Na de zware bergetappe van gisteren konden de niet-klimmers vandaag opgelucht ademhalen. Wel moest het peleton één heuvel van de tweede categorie, en drie van de vierde over. Vandaag is het dan ook nog eens de Quatorze Juillet, de nationale Franse feestdag.

Dat laatste liet zich merken aan de gemotiveerd aanvallende Fransen. Vlak voor de heuvel van de tweede categorie, lieten ook de grote namen zich zien. Mickael Rasmussen, George Hincapie, Jens Voigt en Oscar Pereiro Sio pakten een redelijke voorsprong, maar Phonak achtte deze kopgroep te gevaarlijk. Rasmussen pakte nog wel tien punten op het colletje.

Het groepje dat wel door mocht gaan, was ook niet van weinig kwaliteit. Oscar Freire, Yaroslav Popovych, Alessandro Ballan en Christophe le Mevel waren de mannen die de goede demarrage plaatsten. Op 30 km voor de streep werd langzaam duidelijk dat de vluchters het waarschijnlijk zouden uitzingen. In het peloton was het Phonak dat een normaal tempo onderhield. Davitamon-Lotto en Quick-Step namen een collectieve rustdag. Lampre en Crédit-Agricole hadden mannen in de aanval, zodat ze ook niet hoefden te rijden.

Het was vooraan Popovych die een demarrage plaatste. Ballan bracht Freire terug bij de Oekraïner. De Spanjaard counterde zelf, maar kon ook niet doorzetten. Le Mevel werd definitief gelost. Ballan maakte veel indruk met het terugpakken van aanvallers. Freire hield zich rustig, maar Popovych plaatste opnieuw een overtuigende aanval. Ballan liet begaan en ook Freire nam niet over. De man van Discovery Channel stortte niet meer in en breidde zijn voorsprong uit. Met een halve minuut bleef hij zijn mede-vluchters voor. Hij bezorgt zijn ploeg hiermee haar eerste zege. Boonen was de snelste van de pelotonsprint.

Rituitslag:
1 Yaroslav Popovych (Ukr) Discovery Channel 4.34.58 (46.151 km/h)
2 Alessandro Ballan (Ita) Lampre-Fondital 0.27
3 Oscar Freire (Spa) Rabobank 0.29
4 Christophe Le Mevel (Fra) Crédit Agricole 0.35
5 Tom Boonen (Bel) Quick-Step-Innergetic 4.25
28 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 4.25

Klassement:
1 Floyd Landis (USA) Phonak 53.57.30
2 Cyril Dessel (Fra) AG2R-Prevoyance 0.08
3 Denis Menchov (Rus) Rabobank 1.01
4 Cadel Evans (Aus) Davitamon-Lotto 1.17
5 Carlos Sastre (Spa) Team CSC 1.52
15 Michael Boogerd (Ned) Rabobank 5.54

Een uitgebreid verslag van de elfde etappe lees je op de speciale Toursite van FOK!