Proef met exit-counseling jonge neo-nazi's

De Anne Frank Stichting is bezig met de voorbereiding van projecten om jonge neonazi's - zowel meelopers als hardekern leden - uit hun extreemrechtse omgeving te laten stappen. De zogenoemde 'exit-programma's' worden al met succes toegepast in Duitsland. Men is nu bezig die projecten naar de Nederlandse realiteit te vertalen.

Volgens Peter Rodrigues van de Anne Frank Stichting is het de bedoeling dat geradicaliseerde jongeren perspectief wordt geboden op een ander leven en beschermd worden tegen wraak vanuit hun oude milieu. In Berlijn zijn in zes jaar tijd 250 Lonsdalers, gabbers en neonazi's geholpen zich los te maken uit hun extreemrechtse vriendengroep. Voor elke uitstapper - de meesten zijn tussen de 18 en 30 jaar - wordt een risicoanalyse gemaakt. ''We lopen met elk van hen scenario's door. Ze leren wat ze moeten doen bij stalking, ook via telefoon en e-mail, en bij dreigende confrontaties'', aldus een woordvoerder van Exit Deutschland. Exitbegeleiding duurt weken tot maanden en soms zelfs anderhalf jaar.

De gemeenten Eindhoven en Zoetermeer hebben reeds interesse getoond in het project. Beiden kampen met een aanzienlijke groep extreemrechtse jongeren. Ze voeren nu overleg over een proef met exit-counseling voor jongeren uit deze groep.

De Anne Frankstichting onderzoekt overigens ook of de exit-trajecten kunnen worden ingezet voor leden van straatbendes en geradicaliseerde jonge moslims.