MDI meldt meer moslimhaat op internet

InternetHet aantal meldingen over racisme en discriminatie op internet is afgelopen jaar gedaald maar de meldingen over moslimhaat namen toe. Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) kreeg in 2005 bijna 1.300 unieke meldingen binnen, een daling met 400 vergeleken met 2004. Maar dat jaar was er een piek zegt het MDI, vanwege de nasleep van de moord op Theo van Gogh. In vergelijking met 2003 is het aantal meldingen stabiel gebleven.

Het MDI publiceerde gisteren haar jaarverslag. De meeste klachten die in 2005 binnenkwamen gingen over discriminatie van Marokkanen, antisemitisme en moslimhaat. Uitgesplitst ging het om 186 unieke klachten over uitingen van discriminatie van Marokkanen, 175 over Afrofobie (anti-zwart racisme), 371 klachten over Islamofobie (moslimhaat), 302 over antisemitisme (jodenhaat) en 306 maal over overige discriminatie op grond van ras.

Volgens het MDI is in 2005 het aantal meldingen over discriminatie van moslims flink gestegen. Hetzelfde geldt voor meldingen over haat t.o.v. allochtonen en buitenlanders. Ook het aantal de meldingen over Afrofobie en discriminatie van Marokkanen steeg flink. Het aantal meldingen over antisemitisme en 'Nederlanderhaat' nam iets af.

Moslimhaat
De meeste meldingen ontvangt het MDI over uitlatingen op interactieve websites, zoals fora en weblogs. Moslimhaat komt volgens het MDI, buiten op extreem-rechtse sites, voor een groot deel voor op neutrale websites die aandacht besteden aan de actualiteit. Deze worden ''vaak vervuild met discriminerende uitingen''.

Wat betreft de meldingen over moslimhaat noemt het MDI er van de 371 zeker 170 strafbaar. Van 74 werd aangifte gedaan bij Justitie. Over de afhandelingen van de aangiften is het MDI ontevreden. Volgens het MDI duurt het nog steeds te lang voordat het Openbaar Ministerie beslist om wel of niet tot vervolging over te gaan. ''Justitie doet te weinig en wat zij doet is meestal te laat. De actualiteit is dan alweer verdwenen. Mensen kunnen daardoor het gevoel krijgen dat melden geen zin heeft'', aldus voorzitter Marco Hughes.

Momenteel heeft het MDI 20 aangiften lopen waarvan de afhandeling onbekend is. Er liggen ook nog steeds aangiften van 2003 en 2004 waarmee nog weinig tot niets concreets gebeurd is.


Hughes: ''Justitie doet te weinig''.

-
Jaarverslag MDI (.pdf-bestand)