Recordaantal inschrijvingen numerus-fixusstudies

Icoon OnderwijsEen recordaantal mensen heeft zich dit jaar ingeschreven voor studies met een beperkt aantal plaatsen. Nog deze week krijgen de potentiële studenten te horen of ze zijn ingeloot.

Meer dan 23.000 aankomende studenten hopen op een plaatsje bij een zogenoemde numerus-fixusstudie, zoals bijvoorbeeld geneeskunde of tandheelkunde. Er zijn slechts 17.000 plaatsen beschikbaar. Vorig jaar meldden zich 19.000 studenten aan. Destijds waren er 13.000 plaatsen beschikbaar.

De Informatie Beheer Groep (IB-Groep), die de plaatsing van eerstejaarsstudenten regelt, heeft wel een verklaring voor de toename. Psychologie is dit jaar voor het eerst een studie waarvoor een numerus fixus geldt. Er zijn nu in totaal 55 numerus-fixusopleidingen. In 2005 waren dat er nog 52.

Vanaf vandaag zijn de uitslagen van de loting op internet te bekijken. Over twee dagen worden de aankomende studenten ook schriftelijk op de hoogte gebracht van de uitslag. Wie tijdens deze eerste ronde niet is ingeloot, heeft nog altijd de kans om tijdens de tweede lotingsronde een studieplek te bemachtigen. Dit omdat de geluksvogels die al tijdens de eerste ronde zijn ingeloot, zich soms alsnog bedenken.