'Geld tsunamihulporganisaties slecht besteed

Icoon RampDe Tsunami Evaluatie Coalitie (TEC) hekelt de hulpverlening aan slachtoffers van de tsunami, die op tweede kerstdag 2004 plaatsvond, in haar evaluatie. Deze TEC is een samenwerkingsverband van zeven VN-organisaties, zoals Unicef, UNDP en WHO. De conclusies zijn overwegend negatief.

Volgens de TEC hebben veel organisaties zich bij het bieden van hulp veel te veel laten leiden door publiciteitsgeilheid. Op plaatsen waar camera's aanwezig waren, werd daardoor veel meer hulp geboden dan op plaatsen waar niemand naar keek. Organisaties buitelden over elkaar heen om zichzelf in de kijker te spelen en dienden hiermee meer hun eigen belang dan het belang van de slachtoffers. De TEC zegt dat de slachtoffers zelf prima wisten wat ze nodig hadden en dat ze met geld, meteen na de ramp, veel beter geholpen waren geweest dan met de spullen die ze kregen, maar waar ze niet om gevraagd hadden, die ze vaak niet nodig hadden en die ook nog eens regelmatig van slechte kwaliteit waren.

Ook de verdeling van het geld onder de fondsen liep helemaal mis. Verschillende fondsen wisten van gekkigheid niet wat ze met de enorme hoeveelheid geld aanmoesten die ze beschikbaar hadden, terwijl andere fondsen te weinig geld hadden om de slachtoffers waar zij zich op richtten goed te kunnen helpen. Daarnaast was er te veel geld voor noodhulp en te weinig voor de wederopbouw. Te weinig werd er geschoven om het geld goed terecht te laten komen. Organisaties bleven bij donateurs ook om geld vragen, terwijl ze al lang genoeg hadden. Artsen zonder Grenzen was hierop overigens een uitzondering: zij lieten al snel weten genoeg geld te hebben voor de hulp die zij konden bieden.

De TEC concludeert dat er in de laatste vijftien jaar weinig verbeterd is in de hulpverlening bij rampen. "Ondanks goede voorbeelden en successen was de internationale reactie niet conform de hoge kwaliteitseisen die de internationale organisaties zichzelf stellen." De organisaties voelen geen druk om verbeteringen door te voeren, omdat ze liever hun naam promoten dan hun fouten te benadrukken, zegt de TEC.