Tot 4 jaar cel voor Ajax-hooligans

Icoon BinnenlandsDe Ajax-supporters die op 10 februari het ADO Den Haag-honk in brand staken en de daar aanwezige ADO-fans mishandelden, zijn vandaag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot celstraffen tussen de één en vier jaar. De vijftien hooligans zijn strafbaar bevonden voor zware mishandeling, openlijke geweldpleging en/of brandstichting.

De rechter sprak van een "tot op de primitiefste menselijke gevoelens teruggaande agressieve en laffe daad". De vijftien die vandaag veroordeeld werden, maakten deel uit van een groep van zeventig mannen die vanuit Amsterdam richting het honk van ADO Den Haag trokken. Daar waren op dat moment tien mensen, het merendeel minderjarig, aan het kaarten en tafeltennissen. Twee van hen werden neergestoken, één nadat hij al bewusteloos op de grond lag. De rest werd volgens officier van justitie R. Steen belaagd met honkbalknuppels, geslepen bezemstelen en afgezaagde golfclubs. Tot slot werd het honk in brand gestoken met molotov-cocktails, ook enkele slachtoffers verklaarden dat ze met benzine overgoten waren.

De rechter vond de bewijsvoering van het OM onvoldoende om aan te tonen dat de Ajax-supporters een criminele organisatie vormden. Daarom zijn de straffen weliswaar lager uitgevallen dan de eis van zeven jaar, maar omdat de actie wel degelijk goed georganiseerd was, heeft de rechtbank relatief zware straffen opgelegd. De zwaarste straf kreeg Robin K. opgelegd. Door o.a. te gooien met een molotovcocktail, heeft hij vier jaar gekregen.