Eerste hittegolf van het jaar een feit

Icoon Weer De verwachte hittegolf is sinds 12.01 uur officieel. Op dat moment was het in De Bilt voor de derde dag op rij warmer dan 30 graden. Omdat het vrijdag en zaterdag ook al warmer dan 25 graden was, is daarmee de eerste hittegolf van het jaar een feit. Dat meldt het KNMI. Naar verwachting zal de hittegolf nog een paar dagen aanhouden. Het KNMI waarschuwt echter wel voor verbrandingen, aangezien de zonkracht deze dagen op een - voor Nederland - maximaal niveau zit.

Een hittegolf is in Nederland vrij zeldzaam; sinds 1901 zijn er pas 37 waargenomen. De langste hittegolf duurde in 1975 maar liefst 18 dagen. De zomer van 1947 was ook een warme, met maar liefst vier hittegolven.

Eerder dit jaar werd er al bijna een hittegolf gehaald tijdens een warme periode rond 10 juni. Ook vorig jaar werden de criteria gehaald. In totaal zijn er deze eeuw vier hittegolven geweest. Het hoge aantal hittegolven komt overeen met de klimaatscenario's van het KNMI, waarin warmere zomers worden voorspeld voor de komende decennia.

Door de warmte kunnen er problemen ontstaan met het koelwater van elektriciteitscentrales. Dit is voorlopig echter nog niet aan de orde. Wel heeft het oosten last van extreme droogte; afgelopen maand is er op veel plaatsen nog geen 10 millimeter neerslag gevallen. Dit zorgt voor een dalend grondwaterpeil, wat weer lastig is voor de landbouwsector. Daarnaast zorgt de warmte voor gevaar voor bos- en heidebranden, en voor problemen op het spoor.