EU wil vrijhandelszone met Rusland

EU en Rusland De Europese Commissie wil met Rusland overhandelen over het vormen van een vrijhandelszone. Dat betekent dat de handelsgebieden onderlinge handelsbarrières laten vervallen, maar dat beide gebieden wel hun eigen handelsgrenzen behouden met andere landen.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, gaf aan dat het lang zal duren voordat het rond is. "Het is te vroeg om een datum te noemen. Maar op langere termijn moeten we naar dit doel streven, omdat het heel belangrijk zal zijn voor de hele Europese economie".

Borroso wil wel dat Rusland eerst lid wordt van de wereldhandelsorganisatie WTO. Ook wil de Europese Unie een einde aan de heffingen die betaald moeten worden voor vluchten over Siberië. Ook vindt de EU dat Rusland meer moet doen tegen piraterij en zijn banksector minder moet afschermen.

De uitspraak lijkt vooral een signaal van politieke wil van Barroso. "De EU en Rusland onderhandelen al jaren over samenwerking op economisch, cultureel en justitieterrein, maar er zit weinig schot in de besprekingen", aldus een diplomaat. "Dat geldt ook voor de pogingen van de EU Rusland ertoe te bewegen in te stemmen met een akkoord over de energievoorziening".

Later zal dit voorstel besproken worden in een informele bijeenkomst in het Finse stadje Lahti. De Russische president Vladimir Poetin zal daar ook bij zijn. Het gaat tijdens de besprekingen nadrukkelijk niet om toetreding van Rusland tot de EU, maar om verdergaande economische samenwerking. Finland heeft onlangs de leiding van de Raad van de Europese Unie overgenomen van Oostenrijk.