'Gezinstraditie uit de mode'

Icoon BinnenlandsHet gezin is 'uit' aan het raken. Dat zegt professor Jan Latten, demograaf in dienst van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag in Trouw. Hij maakt zich zorgen over veel huidige ontwikkelingen in het gezinsleven. Volgens hem zal in 2050 een derde van de paren ongetrouwd zijn. Nu is dat nog maar 18 procent. Mede hierdoor zal het ook steeds vaker voorkomen dat een gezin bestaat uit een paar en kinderen van hun beiden én kinderen uit eerdere relaties: het 'patchworkgezin'.

Een oorzaak die Latten noemt, is de verregaande onafhankelijkheid die mensen tegenwoordig hebben. Was het vroeger nog zo dat een man niet in staat was om zijn eigen eten te koken en een vrouw niet in staat was om haar brood te verdienen, tegenwoordig kan iedereen zijn eigen leven leiden. Ook is er geen maatschappelijke eis meer om getrouwd te zijn. Relaties zijn nu een doel op zich, in plaats van een middel. En ieders wensen zijn nou eenmaal anders.

Op allerlei gebieden zijn er problemen te zien. Ouders die het na een scheiding niet meer lukt om contact te houden met hun kinderen, gezinnen die combinaties zijn van zo veel verschillende mensen dat er problemen zijn in de omgang en niet onbelangrijk: de levenslange zoektocht naar de "ideale partner". Degene met wie je het eerste trouwt, is nu immers niet meer vanzelfsprekend degene met wie je oud wordt. Doordat mensen alleen geen tijd hebben om op zoek te gaan naar een partner, wordt dit vaak uitbesteed aan relatiebureaus. "Dat past in onze drukke, gehaaste cultuur," aldus Latten.

En dan is er nog de ontwikkeling om helemáál geen kinderen meer te krijgen. Vooral zij "lopen risico om als hoogbejaarde eenzaam achter te blijven - er komen immers zovéél ouderen. Wie zal hen bezoeken?"