Vaticaan: kerkban voor embryonaal stamcellenonderzoek

In het officiële blad van het Vaticaan heeft kardinaal Alfonso Lopez Trujillo laten weten dat excommunicatie dreigt voor hen die op welke wijze dan ook meewerken aan embryonaal stamcellenonderzoek. Of het nou om wetenschappers gaat of artsen of vrouwen, allen zullen worden geëxcommuniceerd (uit de katholieke kerk worden gegooid). Het Vaticaan heeft in de ethische discussie over onderzoek op basis van embryonale stamcellen er dus duidelijk een tandje bijgezet. Volgens de voorzitter van de Pauselijke Raad voor het Gezin is er géén verschil met abortus. Wie zich bezondigt aan embryonaal stamcellenonderzoek, krijgt een kerkban om zijn of haar oren.

In België hebben politici en wetenschappers geschokt gereageerd op de uitlatingen van het Vaticaan. Zij zeggen zich echter niet de wet te laten voorschrijven door de gelovige heren uit het Vaticaan. In Italië vergeleken vooraanstaande onderzoekers het Vaticaan al met de Taliban.

Een aantal landen, waaronder België en Nederland, kent een embryowet. Die wet maakt wetenschappelijk onderzoek op embryonale stamcellen tot op zekere hoogte mogelijk. In de praktijk gaat het vaak om resterende embryo's na een IVF-behandeling. Dat onderzoek moet op termijn leiden tot behandeling van ziekten als Parkinson.

Het Vaticaan is al langer fel gekant tegen welk onderzoek dan ook met embryo's. Ze verwierf daarbij de steun van onder meer de Amerikaanse president George Bush, die embryonaal stamcellenonderzoek volledig verwerpt.