Mishandeling Nederlander in Kroatië krijgt staartje

Icoon BuitenlandsDe mishandeling van de Nederlandse fotograaf Ad van Denderen en de manier waarop de Kroatische politie hierop reageert, bewijst dat het land niet klaar is voor de EU. Zo betoogt europarlementariër Max van den Berg (PvdA).

Ad van Denderen, een internationaal bekende fotograaf, was vorige week vrijdag op een druk strand van de Kroatische stad Split aan het werk voor een fotoreportage. Hij had nog maar net enkele foto's gemaakt van de baai, waarna hij werd belaagd door twee mannen. Deze sloegen hem meerdere malen in het gezicht. Even later werd hij, onder het toeziend oog van omstanders, door vijf man in elkaar gerost. Hij heeft hier een hersenschudding en negen hechtingen in zijn gezicht aan over gehouden.

Toen Van Denderen aangifte wilde doen bij het politiebureau, weigerden de politiemensen de aangifte op te nemen. In plaats daarvan moest hij, op straffe van verblijf in de cel, zijn camera's en films inleveren. Ondanks druk van de Nederlandse ambassade in Zagreb, gaf de politie niet thuis.

Europarlementariër Van den Berg gaat dit vanmiddag aankaarten bij eurocommissaris Olli Rehn (die gaat over uitbreiding van de EU). Hij eist dat deze kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht. "Dit is een heel ernstig incident, zeker voor een land dat bezig is met de toetredingsprocedure. Kroatië beweert er klaar voor te zijn en zegt voorop te lopen op de Balkan, maar dit toont het tegendeel. Iemand kan overal in elkaar worden geslagen, maar een slachtoffer dat als dader wordt behandeld, dat wijst op een falende rechtsstaat".

Volgens de mishandelde fotograaf wijst het incident niet op een anti-Nederlanders houding, maar is dit de manier waarop de Kroatische politie omgaat met buitenlanders in het algemeen. Van Denderen: "Het politieoptreden was erger dan de mishandeling. Dat kan je overal overkomen. Dat je zo wordt behandeld door de autoriteiten vind ik weerzinwekkend." Woensdag is Van Denderen op bezoek geweest bij de Kroatische ambassadeur in Nederland. "Dat was goed, hij was de eerste die zijn excuses aanbood."

Ad van Denderen
Ad van Denderen na de mishandeling