Dopingschandaal Tour breidt zich uit

WielrennenDe Tour de France kan voor de start van morgen zomaar een hele hoop renners van naam kwijtraken. Hun namen zouden namelijk staan op een lijst van verdachten in een geruchtmakende dopingzaak die Spanje al weken bezighoudt. In totaal zouden wellicht 22 renners niet van start mogen gaan in de Tour, omdat ze met de dopingzaak in verband worden gebracht.

Grote namen die zouden sneuvelen zijn onder meer de topfavorieten Jan Ullrich en Ivan Basso. Ook de Rabo-renners Denis Mentsjov en Juan Antonio Flecha zouden op de lijst staan.

Vandaag krijgt de Tourorganisatie van de Franse minister van Sport de lijst van alle betrokken renners. Vervolgens zullen de ploegen worden ingelicht, waarna de namen openbaar worden. Er zouden 58 namen op de lijst staan, onder wie dus ruim 20 Tour-kandidaten.

Update 09:56
De eerste afvallers zijn bekend: Jan Ullrich gaat niet mee naar de Tour, zo meldt de Belgische zender VRT. De Duitse wielerploeg T-Mobile heeft hem geschorst wegens zijn betrokkenheid bij het dopingschandaal. Ook zijn begeleider Rudy Pevenage en de Spaanse T-Mobile-renner Oscar Sevilla zijn geschorst.

Update 14:20
En ook de tweede grote favoriet voor de eindzege in de Tour, Ivan Basso, doet niet mee. De ploeg van Basso, CSC, heeft hem geschorst omdat hij op de dopinglijst voorkwam. Verder zijn Francisco Mancebo en Joseba Beloki op non-actief gezet.

De verwachting is dat zo'n 20 renners niet aan de Tour zullen mogen meedoen. Wie dat exact zijn, wordt later vandaag bekend gemaakt.

Geruchten dat ook Rabobankrenners Juan Antonio Flecha en Denis Mentsjov verdacht zijn, blijken pure speculatie. De ploeg verscheen vanochtend voltallig bij de keuring en de Tourdirectie bevestigt dat er geen Rabo's op de lijst staan.

Update 01:45
In laatste instantie trekt de felgeplaagde Astana-Würth ploeg van de derde favoriet, de Kazak Alexandre Vinokourov, zich nu ook terug. Op de startlijst waren bij de ploeg nog maar vier renners over die niet bij de dopinghetze betrokken waren. Twee minder dan het in de Tourreglementen voorgeschreven minimum van zes renners per ploeg, waardoor de Tourdirectie de ploeg dus de start zou moeten weigeren.

Aanvankelijk deden nog geruchten de ronde dat de ploeg met een bataljon aan advocaten en de steun van de Kazakse premier toch met zes ingeschreven renners, dus minstens twee betrokkenen in het dopingschandaal, aan de start in Straatsburg zou verschijnen, maar onder druk van de andere ploegen trekt de ploeg zich nu zelf definitief terug. De definitieve startlijst van de Tour de France, zonder de volledige top 5 van vorig jaar, kunt u hier terugvinden.


Zie voor meer wielrennieuws de FOK!sport wielermanager en de FOK!-Tourmanager