Vijf van zes Antwerpse verdachten opgepakt

Icoon BuitenlandsIn Antwerpen-Noord zijn maandagavond vijf van de zes verdachten van de brutale aanval op de treinbestuurder Guido Demoor opgepakt. Eén vermoedelijk minderjarige dader is nog voortvluchtig. Rond acht uur vielen agenten van de Speciale Interventie Eenheid (SIE) een aantal huizen en appartementen binnen.

De woningen waar de invallen plaatshadden zijn slechts een paar honderd meter verwijderd van de bushalte waar de zes jongeren zaterdag op de bus stapten. Volgens een woordvoerder zouden de gearresteerden tussen de 16 en 23 jaar oud zijn. Alle vijf zijn ze, evenals de voortvluchtige, van Marokkaanse origine.

Het is nog niet duidelijk wat er met twee van de vijf opgepakten gaat gebeuren. Ze zouden alleen toegekeken hebben terwijl hun kameraden de treinbestuurder in elkaar sloegen.

De verdachten konden snel worden geïdentificeerd dankzij fotomateriaal van de jeugdpolitie en getuigeninformatie van de overige buspassagiers. Dertig agenten van de federale politie hielden een grootscheeps buurtonderzoek waarbij ook werd gekeken naar camerabeelden die langs de route van de bus zijn gemaakt.

De Belgische premier Guy Verhofstadt prees het efficiënte optreden van de politie. Hij hoopt dat de opgepakte verdachten snel en voorbeeldig gestraft worden. "Ik vind het gedrag van de jongeren bijzonder jammer. Ze hebben een hele gemeenschap in diskrediet gebracht", aldus Verhofstadt. Guido Demoor wordt aanstaande vrijdag begraven.

Update 12:41 uur
VRT meldt dat ook de laatste verdachte inmiddels is opgepakt. In het holst van de nacht is de aanhouding verricht. Bij de zes verdachten zijn drie minderjarigen van 16 jaar oud en drie meerderjarigen van respectievelijk 18, 20 en 22 jaar oud. Allen zijn van Marokkaanse afkomst, vijf van hen hebben de Belgische nationaliteit. De meerderjarigen komen vandaag nog voor de onderzoeksrechter die zal beslissen of ze aangehouden worden. De minderjarigen verschijnen voor de jeugdrechter, die kan ze bijvoorbeeld plaatsen in een gesloten instelling.

Met dank aan Bas028 en Funkamental voor de submit.