Nieuwe hamerhaai ondekt in Amerikaanse wateren

Icoon BinnenlandsEr is een nieuw soort hamerhaai ontdekt in het noordwesten van de Atlantische oceaan, zeggen wetenschappers van de Amerikaanse marine. Volgens deze wetenschappers is de haai waarschijnlijk erg zeldzaam, en plant zich alleen voort in de wateren aan de kust van South Carolina.

De wetenschappers denken dat de haai het risico loopt om uit te sterven en zijn inspanningen nodig voor het beschermen van de vrouwtjes als zij hun jongen groot brengen. De haai is ontdekt door Joe Quattro, professor in de biologie aan de universiteit van South Carolina. Quattro werd nieuwsgierig over de veel voorkomende geschulpte hamerhaai(in Latijn: Sphyrna lewini), toen hij onderzoek deed naar kustvissen.

Genetische studies wijzen uit dat er een tweede 'cryptische' soort bestaat die afstamt van de geschulpte hamerhaai. "Als de wateren van South Carolina als kinderdagverblijf worden gebruikt door deze nieuwe haai en dat de vrouwtjes hier ook komen voor voortplanting, dan moeten deze gebieden prioriteiten voor behoud krijgen. Management en planning zijn nodig om zeker van te zijn dat deze haaien niet ongunstig worden beïnvloed, zodat we er meer van kunnen leren", zei professor Quattro.

Wetenschappers zijn van plan om de haai te markeren om zo meer te begrijpen over de gebieden waarheen deze haaien zich bewegen. Ali Hood, directeur van behoud, Shark Trust UK heeft gezegd dat met 454 vastgelegde soorten in het wild, dat het erg spannend is om een nieuwe soort te ontdekken.

Met dank aan Darth_Punk voor de herschreven submit.