Moskee verspreidt folder in strijd tegen aanslagen

Icoon BinnenlandsDe salafistische moskee in Tilburg heeft folders laten drukken die islamitische jongeren laten weten dat zelfmoordaanslagen stellig worden verworpen vanuit de Koran. Het is de bedoeling dat de folder onder alle jongeren in Nederland wordt verspreid. De initiatiefnemer van de folder is de secretaris van de islamitische stichting voor Cultuur en Welzijn, M. Mrabet. Er worstelen volgens hem heel veel islamitische jongeren met de vraag of de aanslagen door de koran zijn toegestaan.

Er zijn in Nederland al honderden folders onder de islamitische jongeren verdeeld. "Naar aanleiding van vragen van jonge bezoekers heb ik besloten de inzichten van negen grote geleerden op te schrijven. Veel jongeren halen hun kennis van internet, die is vaak gebaseerd op een verkeerde uitleg van de teksten", aldus Mrabet. Meer dan 200 jongeren tussen de 18 en 30 jaar gaan naar de bijeenkomsten die in de moskee aan de Nijverstraat in Tilburg worden gehouden. Vooral de lezingen van imam Bouchta die ook op internet worden besproken zijn populair onder islamitische jongeren. Zaken zoals de moord op Theo van Gogh, terrorisme en het optreden van Amerika zijn onderwerpen waar in de moskee veel over wordt gediscussieerd.

Het is volgens Mrabet zijn taak om de juiste kennis door te geven. "We willen ons geloof beschermen. Een goede moslim zoekt de waarheid. We doen zo beter werk dan de AIVD. We vinden dit ook onze verantwoordelijkheid in deze chaotische tijden. De AIVD scheert veel moslims over een kam." Verder benadrukt Mrabeth dat de salifisten die wel geweld prediken het spoor bijster zijn. Volgens de secretaris keert zijn stichting zich niet van de Nederlandse samenleving af. "We wonen hier. We willen geen mensen opjutten of aanzetten tot haat"aldus Mrabet.

Het salafisme is een streng-islamitische stroming die de zuivere islam nastreeft. Herhaaldelijk wordt deze stroming door de AIVD als een gevaarlijk bestempeld. Ook in de vierde rapportage komt dit aan de orde.

Met dank aan Petra76 voor de submit.