Zwitsers verijdelen aanslag op Israëlisch vliegtuig

Icoon AanslagZwitserland heeft vandaag een aanslag op een vliegtuig van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al verijdeld. De verdachten van de aanslag zijn afkomstig uit Noord-Afrika. Er zijn in totaal zeven personen gearresteerd in verschillende Zwitserse steden.

Volgens een verklaring van het openbaar ministerie van Zwitserland heeft de politie al vanaf 12 mei verschillende arrestaties verricht. Zeven arrestanten zitten nog altijd vast omdat zij "serieuze plannen" zouden hebben gehad voor een aanslag op een toestel van El Al. Er zijn tot nu toe geen wapens of explosieven gevonden.

Minimaal een van de terroristen had volgens Zwitserse justitie contacten met de Marokkaan Mohamed Achraf. Deze werd begin vorig jaar uitgeleverd aan Spanje. Dit omdat hij betrokken zou zijn geweest bij plannen om het speciale gerechtshof in Madrid, de Audienca Nacional, de lucht in te laten vliegen.

Zwitserland heeft naar eigen zeggen nauw samengewerkt met autoriteiten in andere Europese landen, vooral Spanje en Frankrijk, in dit onderzoek. Ook de Europese veiligheidsorganisaties Interpol en Eurojust hebben volgens Bern een erg belangrijk rol gespeeld in het onderzoek.

Met dank aan Falco, Cupra_Inside en PIM4EVER voor de submit.