CIA liet nazi Eichmann lopen

Icoon BuitenlandsRuim twee jaar voordat nazi-kopstuk Adolf Eichmann gearresteerd werd, wisten de Verenigde Staten zijn verblijfsplek en schuilnaam al. Dit kwam naar voren in vrijgegeven documenten van de CIA, zo liet nieuwszender CNN dinsdag weten.

De CIA werd in 1958 al door de West-Duitse inlichtingendienst, via een memo, meegedeeld dat Eichmann onder de naam Clemens in Argentinië verbleef. Historicus Timothy Naftali van de universiteit van Virginia beweerde dat hoge functionarissen in de Tweede Wereldoorlog zelf een nazi-verleden hadden. Hij haalde in het bijzonder de toenmalige veiligheidsadviseur Hans Globke aan. Die zou betrokken zijn bij de totstandkoming van wetten om Joden uit de Duitse samenleving te verwijderen. De reden waarom er niets met de informatie over de verblijfplaats van Eichmann werd gedaan zou zijn omdat men bang was dat Eichmann informatie over Globke zou doorgeven. Die was nodig omdat hij de Amerikanen hielp voorkomen dat de communisten voet aan de grond kregen in de Bondsrepubliek.

Uiteindelijk hebben Israëlische agenten Eichmann op 11 mei 1960 ontvoerd. Na een rechtszaak van vier maanden, waarbij honderd mensen tegen hem getuigden, werd hij op alle punten schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Adolf Eichmann werd kort na middernacht op 1 juni 1962 opgehangen. Nadat zijn lichaam werd gecremeerd werd de as uitgestrooid boven de Middellandse Zee.

Met dank aan Melch voor de submit.