'Amerikanen richtten opnieuw bloedbad aan'

Icoon OorlogVoor de tweede keer in een week tijd is het Amerikaanse leger in verlegenheid gebracht door beschuldiging van een bloedbad. De Britse omroep BBC heeft een video uitgezonden waaruit zou blijken dat Amerikaanse militairen elf Iraakse burgers heeft doodgeschoten. Het bloedbad zou zich op 15 maart hebben afgespeeld in het dorp Ishaqi.

De video toont de lichamen van de Irakezen. Volgens de BBC zouden de elf doodgeschoten zijn door Amerikaanse militairen. De Amerikaanse regering meldt wel dat er die dag burgers zijn omgekomen bij een militaire operatie maar ontkent dat ze zouden zijn doodgeschoten. Ook zou het niet om elf, maar om vier dodelijke slachtoffers gaan.

De Irakezen zouden volgens de Amerikanen zijn omgekomen doordat de woning waarin zij zich bevonden instortte als gevolg van beschietingen door Amerikaanse helikopters. De heli's hadden het vuur geopend op de woning omdat een voortvluchtig Al Qaeda-lid zich daar schuil zou houden. Volgens de BBC waren de burgers echter al omgekomen door Amerikaanse kogels op het moment dat het gebouw instortte, dan wel werd verwoest.

De BBC zou de beelden hebben gekregen van soennitische rebellen, maar trekt de authenticiteit ervan niet in twijfel. De Amerikaanse legerleiding doet onderzoek naar dit incident en naar een ander incident dat de VS eerder deze week in verlegenheid bracht. In het dorp Haditha zouden Amerikaanse militairen uit wraak 24 burgers hebben gedood nadat één soldaat werd doodgeschoten. Binnen enkele weken hoopt men de rapporten te kunnen afronden.

Zie voor de beelden het bronartikel.
Met dank aan Nyrem voor de submit.