Mark Rutte wordt leider van de VVD

Mark RutteMark Rutte is door de leden van de VVD gekozen als nieuwe lijsttrekker. Dat is zojuist in het Amsterdamse Okura Hotel bekend gemaakt door de partijvoorzitter van de VVD, Jan van Zanen. Rutte haalde een percentage van 51 procent, tegenover 46 procent voor zijn voornaamste tegenstrever Rita Verdonk. De derde kandidaat, Jelleke Veenendaal, haalde drie procent van de stemmen.

De VVD-leden konden tussen 10 en 25 mei per telefoon, internet of post hun stem uitbrengen. Bijna driekwart maakte van die gelegenheid gebruik. Verdonk was na voorzitter Van Zanen de eerste die Rutte in een speech feliciteerde. "De VVD mag trots zijn met zo'n lijsttrekker. En ik zal in ieder geval pal achter je staan, om samen met jou de VVD de grootste te maken. Op mij kan je rekenen!", sprak Verdonk. "We moeten met zijn allen achter Mark Rutte gaan staan, om samen de VVD de grootste te maken", zei Veenendaal vervolgens. Overigens zou Verdonk kort na haar speech de zaal teleurgesteld verlaten hebben, zo meldde de NOS.

De uitslag is enigszins verrassend, aangezien vorige week naar aanleiding van een peiling onder VVD-leden nog werd voorspeld dat Verdonk een grote overwinning zou boeken. Het ligt in de lijn der verwachting dat Rutte op korte termijn terugtreedt als staatssecretaris van Onderwijs, om nog voor de verkiezingen van volgend jaar mei voor de VVD in de Tweede Kamer fractievoorzitter te worden.