Iran wil praten met EU over atoomprogramma

Vlaggen van Iran en EU Iran wil weer verder onderhandelen over zijn omstreden atoomprogramma met de Europese Unie. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zullen het standpunt van de EU vertegenwoordigen. Dit zei de minister van Buitenlandse Zaken van Iran, Manouchehr Mottaki.

De EU wil dat Iran zijn atoomprogramma stopt. De EU zal Iran daarna helpen met het bouwen van waterreactors die geen plutoniumafval produceren. De EU zal ook brandstof hiervoor garanderen en enkele veiligheidsgaranties leveren. Vorige maand zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad over dit voorstel nog dat "ze ons goud stelen en we daar wat noten en chocolade voor terugkrijgen". Iran lijkt nu van mening veranderd te zijn.

Javier Solana, Eurocommissaris van Buitenlandse Zaken voor de EU, zegt dat de Europese maatregelen Iran meer energie leveren dan Iran's atoomprogramma. "Als ze dit pakket weigeren is dat een duidelijk signaal dat ze meer willen dan alleen het produceren van energie. Het kan dan gaan om het ontwikkelen van een nucleair wapen, wat erg gevaarlijk voor ons kan zijn", zo verklaart hij tegenover het Europees Parlement. Mottaki heeft opnieuw laten weten dat Iran alleen uranium wil verrijken voor binnenlandse energieproductie.

Mottaki heeft aangegeven nog niet te willen praten met de Verenigde Staten. Eerst moeten zij "hun houding veranderen", al is het niet duidelijk wat hij daar precies mee bedoelt. De VS en Iran hebben al 26 jaar geen onderhandelingen meer gevoerd. Een woordvoerder van Washington vond het allemaal niet spectaculair. "We hebben dat al eerder van hen gehoord. Niets nieuws".

Mottaki gaf aan niet bang te zijn voor een Amerikaanse militaire aanval in Iran. Hij vertrouwt erop dat zo'n aanval uitblijft. "De VS zijn niet in de positie de belastingbetalers een nieuwe crisis op te leggen. Ze hebben veel problemen in Irak en Afghanistan".