Greenpeace: 'Frans water nucleair besmet'

Icoon Radioactief Radioactief afval van een opslagplaats in de Franse regio Champagne heeft grondwater besmet en dreigt ook nabijliggende wijngaarden te besmetten. De milieuorganisatie Greenpeace heeft alarm geslagen en een rapport naar de Franse Senaat gestuurd.

Greenpeace kan de besmetting aantonen door middel van monsters van het grondwater. De monsters werden op tien kilometer afstand van de opslagplaats in Soulaines genomen. Radioactief afval wordt daar gestort in betonnen containers. Volgens Greenpeace zijn er in april 2005 scheuren in een van de containers ontstaan. Het Franse bureau voor nucleaire veiligheid heeft de container hersteld en vervolgens werd het incident niet als een risico aangemerkt. De milieuorganisatie heeft ook monsters genomen van grondwater in het departement Manche aan Het Kanaal. Ook hier wordt radioactief afval opgeslagen. Deze monsters tonen volgens Greenpeace aan dat het grondwater daar 170 keer zo radioactief is als volgens EU-wetgeving is toegestaan.

De Franse Senaat debatteerde vandaag over een wetsvoorstel voor de opslag van 1,05 miljard kubieke meter radioactief afval. In het voorstel staat dat kernafval opgeslagen moet worden in containers ver onder de grond.