'Belgen en Fransen hypocriet over drugs'

Icoon WietDe Belgische en Franse overheden moeten stoppen de oorzaak van het drugstoerisme alleen aan het Nederlandse gedoogbeleid toe te schrijven. Dat stelt burgemeester Jan Lonink van Terneuzen tijdens een internationale studie- en discussiebijeenkomst over drugstoerisme in het Belgische Gent. Lonink, die van plan is om op de grens met België een coffeeshop te laten openen, wees zijn gehoor erop dat het drugsgebruik in België er niet om liegt.

Door de schuld bij Nederland neer te leggen, exporteren de Franse en Belgische overheden hun drugsprobleem, en draait Nederland ervoor op. "Dat is hypocriet", betoogde Lonink. "Als België en Frankrijk hun zaakjes beter zouden regelen, zou het snel gedaan zijn met het drugstoerisme." De burgemeester wees er op dat ondanks strengere wetgeving het drugsgebruik nauwelijks onder controle te brengen is. Zo werden er in Gent de afgelopen maanden tientallen illegale drugspanden ontdekt en gesloten. "Met andere woorden: er is sprake van illegaliteit. Voor mijn part lost u dat op door een coffeeshop in Zelzate zelf neer te zetten. Dan zijn wij ervan af."

Lonink wil dat de drie landen hun beleid beter op elkaar afstemmen. Ook zouden lokale overheden meer instrumenten in handen moeten krijgen om de problematiek grensoverschrijdend aan te pakken. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael riep op de bijeenkomst eveneens op tot meer samenwerking tegen de drugscriminaliteit.