Ex-gevangenen via computer gecontroleerd door reclassering

Icoon MisdaadEx-gevangenen die onder voorwaarden vrijgelaten zijn zullen vanaf volgende maand via hun eigen computer door de reclassering gecontroleerd worden. De reclassering zal de ex-gedetineerde op elk willekeurig moment bellen, en vragen om een ademtest af te leggen. Door een aan de computer gekoppeld ademanalyseapparaat kan dan gecontroleerd worden of iemand gedronken heeft. De dienst kan met een webcam zien of niet iemand anders de test aflegt.

Wanneer de rechter een gevangene voorwaardelijk vrijlaat met als voorwaarde een alcoholverbod, kan op die manier door de reclassering gecontroleerd worden of de ex-gevangene zich aan deze voorwaarde houdt. Het systeem wordt al gebruikt in Canada en Zweden en blijkt daar een succes te zijn.

Naast de ademtest gebruikt de reclassering ook elektronische stemherkenning om voetbalfans met een stadionverbod te controleren. Tijdens een wedstrijd moeten hooligans in de buurt van een vaste telefoon blijven. Deze zullen vervolgens gebeld worden door een computer. Aan de hooligan zal worden gevraagd een zin na te zeggen, zodat het systeem vervolgens kan registreren of de hooligan zich inderdaad op de afgesproken plaats bevindt. Het ademtestsysteem is ingevoerd omdat urinetests inefficiënt bleken te zijn.

ademanalyse 48
ademanalyse 48