Verdonk: Hirsi Ali wordt weer Nederlandse

Ayaan Hirsi Ali zal uiteindelijk het Nederlanderschap verkrijgen. Dat heeft minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken gisteren, tijdens het laatste debat tussen de drie VVD kandidaat-lijsttrekkers, laten weten.

Op het debat, dat live op tv werd uitgezonden door Netwerk, werd Verdonk de vraag gesteld of Hirsi Ali op dit moment als Nederlander kan worden beschouwd. De minister kon daar geen helder antwoord op geven: ''Dat ligt juridisch nogal ingewikkeld. In de wet staat vastgelegd dat men het Nederlanderschap niet kan hebben verkregen als er over persoonlijke gegevens is gelogen.'' Ze voegde er echter aan toe, dat ze er niet aan twijfelt dat Hirsi Ali uiteindelijk Nederlander zal worden.

Het is voor het eerst dat Verdonk zich zo duidelijk uitsprak over de kwestie.

België
Mocht Hirsi Ali toch geen Nederlander zijn of kunnen worden, dan kan ze nog altijd terecht bij onze zuiderburen. Het Vlaamse liberale parlementslid Jaak Gabriëls (VLD) wil zich daar voor inzetten. Hij bevestigde gisteren daarvoor de steun te hebben van de partijtop.

Gabriëls ziet Hirsi Ali als een voorbeeld van een perfect geïntegreerde Afrikaanse vrouw die als rolmodel kan dienen voor haar lotgenoten. Hij prijst haar strijd tegen het extremisme en tegen elke discriminatie. ''Zulke mensen lopen niet bij bosjes rond. Het zou heel triest zijn mocht men haar op die manier behandelen'', aldus de parlementariër.

Met dank aan Haviksvrouwe, Longmen, shogun3, Nyrem en Hayley voor de submit.