OM onderzoekt omkoping Nederlandse voetbal

Icoon VoetbalHet Openbaar Ministerie gaat een onderzoek doen naar mogelijke omkopingspraktijken en fraudeschadalen in de Nederlandse voetbalwereld.

Aanleiding voor dit zogenaamde 'oriënterende' onderzoek is een publicatie in De Telegraaf. Dit dagblad kwam op de proppen met verschillende aanwijzingen, zoals spelers uit de middenmoot van de eredivisie of eerste divisie die een te hoog uitgavenpatroon zouden hebben. Hun salarissen zouden niet toereikend moeten zijn om contant luxe villa's of dure auto's te kunnen kopen.

"Het onderzoek richt zich op fraude. Om welke divisie het gaat en welke clubs we op het oog hebben, houden we voor ons. Die kennis kan schadelijk zijn voor het verloop van het onderzoek," meldt de Haagse persofficier Jolande de Groot. Volgens Johan Derksen zijn er diverse telefoontjes gepleegd uit Turkije om tussenstanden van onbelangrijke Eerste Divisie-wedstrijden te achterhalen. Derksen zegt daarbij ook dat justitie het erg lastig gaat krijgen om bewijzen rond te krijgen in deze zaak.

Afgelopen jaren zijn er in Duitsland, België en Italië al verschillende gok- en fraudeschandalen aan het licht gekomen. Tot nu toe heeft de KNVB altijd gemeld dat er geen zorgen of aanwijzingen waren voor mogelijke manipulaties binnen het Nederlandse voetbal.

Meer voetbalnieuws lees je op FOK!sport!