Raad datum eerste Nederlandse dode Uruzgan

Icoon Shocking De online discussieclub Herenlunch heeft een opmerkelijke prijsvraag uitgeschreven: 'Raad wanneer de eerste Nederlandse militair omkomt in Uruzgan, wat de doodsoorzaak is, hoe laat de lijkkist op Nederlandse bodem arriveert en hoe minister van Defensie Henk Kamp zal reageren', zo luidt de opdracht. De winnaar ontvangt een trui met daarop de betreffende datum, een lijkkist in de kleuren van de Nederlandse vlag en de tekst: 'Ich habe es gewusst'.

In principe kan iedereen meedoen aan de prijsvraag. Alleen zelfmoordterroristen, familieleden en vrienden zijn uitgesloten van deelname. Het ministerie van Defensie wilde niet reageren op de kwestie. Een woordvoerder liet wel weten: "Persoonlijk vind ik het ziek. We zijn heel serieus bezig en geven de grootste prioriteit aan de veiligheid van onze mensen."

'Gastheer' van de website Michiel Eijsbouts geeft toe dat de prijsvraag een beetje satirisch is bedoeld. "We hopen natuurlijk dat we de prijs helemaal niet hoeven uit te reiken, we willen mensen aan het denken zetten. Het is nu wel duidelijk dat het helemaal niet slim is om naar Uruzgan te gaan, maar we gaan toch." Het mooiste zou het zijn als de missie wordt afgeblazen door de actie, meent Eijsbouts.

Volgens Eijsbouts is de prijsvraag niet kwetsend voor militairen. "Nu is er nog niemand dood, dus we kwetsen niemand." De prijsvraag zal van de site worden gehaald, zodra de eerste dode valt. Tevens belooft Herenlunch een legergroene krans naar de uitvaart te sturen.


De te winnen prijs.


Met dank aan R_Style voor de submit.