Saudi-Arabië: Geen vrouwen publiceren

Icoon BuitenlandsDe Saudische pers meldde dinsdag dat koning Abdullah adviseerde geen foto's van vrouwen meer te publiceren in de kranten. Volgens de opdrachtgever koning Abdullah, kunnen de foto's van vrouwen die in de krant staan jonge mannen op het verkeerde pad brengen. Men was verrast door de beslissing van de koning, omdat Abdullah die in augustus de troon besteeg, bekend staat als een bescheiden hervormer. Het merendeel van de inwoners van Saudi-Arabië is streng Islamitisch.

Saudische kranten publiceerden de afgelopen maanden steeds vaker foto's van saudische vrouwen in de kranten. De foto's van deze vrouwen werden bijvoorbeeld geplaatst bij artikelen als over het kiesrecht van vrouwen en het recht om auto te rijden.

"Iedereen moet overwegen of ze willen dat hun eigen dochter, zuster of vrouw op deze manier te zien is. Uiteraard zou niemand dit accepteren. Jongeren worden gedreven door emotie... en soms kunnen ze het verkeerde pad bewandelen. Dus, alstublieft, probeer dit minder te doen", aldus Abdullah. Volgens de redacteuren van de krant Okaz is de opmerking van de koning een beleefd verzoek om geen foto's van vrouwen meer te publiceren. De media in Saudi-Arabië staan onder staatstoezicht of zijn eigendom van de staat.

Met dank aan woessie voor de submit.