Hirsi Ali is uit de Kamer gestapt

PolitiekVVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft vanmiddag haar Kamerlidschap neergelegd, zo heeft ze op een persconferentie laten weten. Naar eigen zeggen wilde ze dat eigenlijk in juli doen, als ze haar beveiligde woning zou worden uitgezet. Ze heeft de stap vervroegd omdat het tv-programma Zembla de leugens over haar vluchtverhaal oprakelde, waarna minister Rita Verdonk stelde dat Hirsi Ali waarschijnlijk geen Nederlandse is.

Hirsi Ali was sinds begin 2003 lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Ze kreeg toen 30.000 voorkeurstemmen. Toen ze zich aanmeldde bij de VVD, heeft ze de partijtop ingelicht over de leugens die ze vertelde tijdens haar aansielaanvraag. Hirsi Ali zei dat al ruim een jaar terug met de VVD was afgesproken dat ze in 2007 niet meer mee zou doen aan de Kamerverkiezingen.

Hirsi Ali zal Nederland verlaten en naar de VS vertrekken. Ze bedankte de VVD-Kamerleden en overige parlementariërs voor de steun die ze had gekregen. Ze benadrukte dat haar echte achternaam Magan luidt. Iets dat ze ook al in haar boek de Zoontjesfabriek uit 2002 heeft geschreven. In dat boek staat ook haar echte geboortedatum: 1969.

Ze zegt de juridische problematiek over haar naturalisatie niet te kunnen overzien. Maar ze vroeg zich wel af hoe vaak mensen op de vlucht uit angst andere namen opgeven in de procedure. ''In alle gevallen is dit een buitenproportionele sanctie'', stelde een geëmotioneerde Hirsi Ali.

Zalm
Op de persconferentie was ook VVD-minister Gerrit Zalm aanwezig. Niet in de hoedanigheid als minister, maar als ex-fractievoorzitter van de partij en als steun en toeverlaat voor Hirsi Ali. Hij bevestigde dat de VVD wist van het verleden van haar, maar ontkende te hebben geweten dat je daardoor het Nederlanderschap zou kunnen kwijtraken.

Zalm zei verbaasd te zijn dat het besluit dat Hirsi Ali geen Nederlandse is, binnen 48 uur werd genomen, terwijl ze al drie jaar in de Kamer zat. ''Als de IND altijd met deze snelheid werkt, hebben we binnenkort geen achterstanden meer'', aldus een zichtbare verontwaardigde Zalm. Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij collega Rita Verdonk heeft aangesproken op haar handelen.

De persconferentie werd bijgewoond door veel media, waaronder de Duitse zender ZDF, de Belgen, maar ook Deense en Amerikaanse journalisten, de BBC, de Frankfurter Algemeine en de persbureaus's Reuters en Associated Press.


Ayaan tijdens de persconferentie, zei niet boos te zijn op de persoon Verdonk.


Met dank aan m-kay, Zwaffe en Hayley voor de submit.