Gaswolken denderen de Merapi-vulkaan af

Icoon RampWolken dodelijk as, steenfragmenten en heet gas denderden eerder vandaag naar beneden over de hellingen van de Merapi-vulkaan. De activiteit van de vulkaan is flink opgelopen nadat de vulkaan enkele weken geleden opnieuw tot leven kwam. Een kleine uitbarsting veroorzaakte een lawine van puin en as die bijna vier kilometer ver naar beneden kwam aan de westelijke kant van de berg, dit zei Ratdomopurbo, de hoofd-vulkanoloog van de regio. Er volgden hierna nog enkele grote explosies.

Veel mensen die eerder beslist niet weg wilden uit de gevarenzone, vluchten nu alsnog weg in kleine busjes of vrachtwagens. Dorpen bij de top van de vulkaan leken vandaag wel spookdorpen, waar slechts een handjevol mannen te zien was. Huizen, sommigen onder een laagje as, waren verlaten en winkels gesloten. "Ik raak nu in paniek," zei Katimi, een moeder van drie kinderen, die toevlucht had genomen in de moskee die dienst doet als een evacuatie-post. "De Merapi-vulkaan lijkt wel kwaad."

De politie - die meldt dat er geen schade is of gewonden zijn gevallen tot op heden - patrouilleert in het gebied, ook om vooral maar zoveel mogelijk mensen weg proberen te krijgen. Velen weigeren, ze willen hun vee en landerijen bewaken. "Ik ben kalm, want ik heb dit al vaker meegemaakt," zei Romadi, een 60-jarige dorpeling wiens huis inmiddels onder een laagje as ligt. "Ambtenaren vertellen ons dat we weg moeten, maar ik weet dat het niet gevaarlijk is."

In één van de dorpen in de schaduw van de Merapi-vulkaan hielden honderden mensen een wake waarbij wierook aangestoken werd, en voedsel als rijst en fruit geofferd werd om de geesten tevreden te stellen om zo een uitbarsting tegen te gaan. "Het helpt zeker," zegt Parsi. "Iedereen hier gelooft het, het zit in ons bloed."

Hoewel de meeste Indonesiërs moslim zijn, volgen ook veel de animistische geloven die voorouderlijke geesten aanbidden, vooral in centraal Java. Bij volle maan wordt er vaak een bezoek gebracht aan de krater, om er rijst, juwelen en levende dieren in te gooien in de hoop de geesten positief te stemmen. "Alle dingen die we hier doen zorgen ervoor dat we het voor ons veiliger maken," zei Assize Ashore, een islamitische priester die ook deelnam aan de ceremonie. "Alleen Allah weet of de Merapi-vulkaan zal uitbarsten."

Subheader


Opnieuw dank aan onze vaste Indonesië-correspondent indahnesia.com voor de submit, herschrijven en foto.