Rotterdam weer het onveiligst van Nederland

Icoon MisdaadRotterdam is en blijft de onveiligste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de vijfde Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. Opvallend is dat Amsterdam, dat drie jaar geleden nog als gevaarlijkste stad van het land te boek stond, inmiddels is gezakt naar een zesde plek. Eindhoven, Tilburg, Roermond en Den Bosch gaan de hoofdstad in 2005 nog voor.

Stelde de gemeente Rotterdam vorig jaar nog dat men zich nauwelijks herkende in het beeld van de Misdaadmeter, dit jaar reageert burgemeester Ivo Opstelten nuchterder. "Ik zie dat we op straatroof het slechtst scoren terwijl we daar toch een enorme slag hebben gemaakt. (..) Het betekent dat we een forse achterstand hadden en die zijn we nu aan het inhalen. Zo is Amsterdam bijvoorbeeld eerder begonnen met de gerichte aanpak van straatroof", verklaart Opstelten, die stelt dat volgens een eigen index de gemeente de laatste vier jaar 'ontegenzeglijk' vooruit is gegaan. Een belangrijke oorzaak van de toegenomen aantallen bedreigingen en mishandelingen is volgens de VVD'er te wijten aan de sterk gemengde bevolkingssamenstelling van zijn stad.

Volgens burgemeester Job Cohen van Amsterdam, die vorige week nog uit de mond van minister Rita Verdonk moest horen dat zijn stad lijkt op een bananenrepubliek, is de veiligheid in zijn gemeente onder meer verbeterd door goede samenwerking tussen de verschillende instanties om veelplegers aan te pakken. Het beeld dat hij enkel een softe aanpak predikt klopt volgens hem niet. "Ik heb altijd gezegd dat het een aanpak van hard én zacht is, maar op de één of andere manier blijft alleen het sociale deel hangen. Dat moet dan maar. Het is natuurlijk wel zo dat je beter kan voorkomen dat mensen afglijden en in die probleemgroep komen, dan dat je ze eruit moet halen", aldus Cohen.

'Jongeren worden agressiever'
Landelijk gezien namen het aantal mishandelingen en zedendelicten fors toe, terwijl auto-inbraken en straatroven minder vaak voorkwamen. Het totaal aantal mishandelingen lag volgens het AD op 62.569. Aanrandingen en verkrachtingen kwamen uit op respectievelijk 2928 en 1960 gevallen. Cees den Bakker, woordvoerder van de Raad van Hoofdcommissarissen, wijt de toename van het aantal mishandelingen aan de agressiever wordende jongeren. Ook het aantal aanrandingen, verkrachtingen en ontucht met minderjarigen zou volgens hem liggen aan de veranderende seksuele moraal van jongeren.

Veiligste gemeente
De gemeente die uit het onderzoek als veiligste kwam, ligt overigens maar op een steenworp van het onveilige Rotterdam. In Graafstroom in de Alblasserwaard wordt nog het meest aanstoot genomen aan de met stift geschreven woorden 'seks, drugs en rock 'n roll' op een bankje bij een plaatselijke kerk. "Laatst was de fiets van een van mijn klanten verdwenen", verhaalt een winkelier. "Ik was in shock! Gelukkig bleek dat iemand per ongeluk de verkeerde fiets had meegenomen." Ook Boekel, Millingen aan de Rijn, Tubbergen en Twenterand staan hoog op de lijst van veiligste gemeenten.

Graafstroom
Een dorpje in de gemeente Graafstroom, in de Alblasserwaard

----
AD Misdaadmeter 2005