Pormes verlaat toch de Eerste Kamer

PormesGroenLinks-senator Sam Pormes verlaat in het najaar de Eerste Kamer. Dat is afgesproken na een bemiddelingsoverleg tussen hem en de fractie. Hij werd vorig jaar door het partijbestuur van GroenLinks geroyeerd omdat hij tegenstrijdige verklaringen zou hebben afgelegd over zijn verleden. Begin april maakte de partijraad het royement echter weer ongedaan.

Pormes stapt nu op om zijn partij met de komende parlementsverkiezingen in 2007 niet in diskrediet te brengen. Zelf blijft hij zeggenin zijn verleden niets onoirbaars te hebben gedaan.

Om Pormes blijft echter een zweem van geruchten circuleren dat hij nauw betrokken was bij de Zuid-Molukse treinkapers van de jaren 70 en heeft deelgenomen aan een trainingskamp voor terroristen in Jemen. Volgens de GroenLinks-senator is dat echter alleen maar roddel en achterklap.

Vrijspraak
In 1982 werd Pormes tot drie jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij een schietpartij op een politieauto. In hoger beroep werd hij echter vrijgesproken op technische gronden. Wel werd hij in 2002 veroordeeld wegens uitkeringsfraude gepleegd in de jaren 90.

Pormes is de zoon van een oud-KNIL militair (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger). In 1951 werd zijn vader tegen zijn zin naar Nederland overgebracht en moest tien jaar later als Nederlands marinier dienen in Nieuw-Guinea. Pormes zelf werd op 29 mei 1954 in een Moluks kamp in Medemblik geboren. In de jaren zeventig werd hij lid van de Communistische Partij Nederland (CPN). Toen de CPN in de jaren 90 opging in GroenLinks verhuisde Pormes mee. Pormes heeft zich naar eigen zeggen nooit een Nederlander gevoeld. Als er een oorlog tussen Nederland en Indonesië zou uitbreken, zou hij de kant van de Indonesiërs kiezen, zo zei hij ooit.