Kardinaal wil verbod op The Da Vinci Code

Francis ArinzeDe Nigeriaanse kardinaal Francis Arinze vindt dat de film The Da Vinci Code de rechten van de gelovigen schendt. Hij roept de katholieken daarom op om via de rechter een verbod af te dwingen. Arinze doet zijn uitlatingen in een documentaire van de Amerikaanse journalist Mario Biasetti.

In The Da Vinci Code, naar het succesvolle boek van schrijver Dan Brown, wordt een omstreden interpretatie gegeven van het leven van Jezus Christus. Dat is tegen het zere been van Arinze, die stelt dat de filmmakers respect moeten tonen en 'onze' stichter Jezus Christus moeten respecteren. De christenen kunnen "niet met de handen over elkaar blijven zitten en zeggen: Wij moeten vergeven en vergeten", meent Arinze. De 73-jarige kardinaal is de president van de Vaticaanse congregatie voor de goddelijke eredienst en daarmee de belangrijkste Afrikaan in het centrale bestuursorgaan van de Rooms-Katholieke Kerk. Na het overlijden van Paus Johannes Paulus II werd hij veelvuldig genoemd als mogelijke nieuwe paus.

Arinze is overigens niet de eerste representant van de Rooms-katholieke kerk die te hoop loopt tegen het verhaal van Brown. In maart 2005 stelde de Italiaanse kardinaal Tarcisio Bertone dat iedere christen het boek links moest laten liggen. Vorige maand eiste de religieuze groepering Opus Dei dat producent Sony Pictures de film vooraf moet laten gaan door een disclaimer, waarin wordt medegedeeld dat de film gebaseerd is op fictie. De film van regisseur Ron Howard zal op 17 mei op het jaarlijkse filmfestival van Cannes in première gaan.