Zalm is zeer positief over de economie

Icoon Economie Minister Gerrit Zalm van Financiën is zeer positief over de Nederlandse economie. "Het gaat zelfs extra goed door de hoge belastinginkomsten. De economische opgang is nog sterker aan het doorzetten dan het toch al optimistische scenario van het CPB", zo zei hij. Het Centraal Planbureau voorspelde een groei van 2,75 procent.

Ook de Europese ministers van Financiën zien de nabije toekomst zonnig in. De meesten van hen denken dat het de goede kant opgaat. Gerrit Zalm De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, zal binnenkort een nieuwe voorspelling voor 2006 presenteren. Deze valt hoger uit dan de voorspelling van afgelopen herfst, toen een economische groei van 1,9 procent werd verwacht in de eurolanden.

Luxemburg wilde oliemaatschappijen extra belasting laten betalen, omdat zij het meest zouden profiteren van de huidige hoge olieprijzen. Zalm is tegen, en dat betekent dat deze extra belasting er waarschijnlijk niet zal komen. Alle ministers van Financiën in de Raad van de Europese Unie moeten het namelijk eens worden als ze Europese wetgeving hierover in willen voeren. Frankrijk wil dat Europese overheden verplicht een bepaald deel van hun opdrachten uit laten voeren bij kleine en middelgrote bedrijven. Ook dit voorstel krijg nauwelijks steun in de Raad.