Erven Endstra willen boek verbieden

MisdaadEr komt een rechtszaak om het boek met de Endstra-tapes uit de handel te halen. De familie van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra wil het boek laten verbieden. Volgens hen is het een schandelijke zaak dat er geld verdiend wordt aan de geheime gesprekken die Endstra met de politie voerde. Die gesprekken waren nooit voor publicatie bedoeld. Bovendien dienen ze in de rechtszaak tegen topcrimineel Willem Holleeder als aanvullend bewijs.

Parool-verslaggever Paul Vugts, die het boek samen met journalist Bart Middelburg op de markt bracht, zegt dat ''commercieel gewin nooit het primaire doel is geweest van dit boek''. Ze hebben het gepubliceerd omdat grote delen van de gesprekken tussen Endstra en de politie al zijn uitgelekt en bovendien een belangrijke rol spelen in het strafdossier tegen Holleeder. Met andere woorden: het was toch al deels openbaar of zou het zijn geworden.


Endstra-tapes in boekvorm

Quote
De Endstra-tapes staan ook op de website van Quote. Daar is de pdf-file met de 254 ingescande pagina's politie-dossier al 40.000 keer gedownload. Quote heeft geen schrijven gehad dat het van hun site af moet.

Hoofdredacteur Jort Kelder zegt in een column op de Quote-site dat hij de files er onder meer op heeft gezet om het Parool te pesten: ''Die soms sympathieke Amsterdamse krant claimt met twee noeste verslaggevers in de vuurlinie te liggen rond de Holleeder-zaak. Maar welbeschouwd zijn vrijwel alle verhalen van de afgelopen weken terug te voeren op de uitspraken van Endstra, zoals die ze de politie toevertrouwde in de vijftien gesprekken tussen maart 2003 en januari 2004. U en ik betalen die rechercheurs, en het gaat dus wat ver om die transcripties onbewerkt voor 14,95 euro te willen doorverkopen aan de bezorgde burgerij.'' Daarnaast is Kelder niet te spreken over het feit dat het Parool de beruchte 'bankjesfoto's' van Endstra en Holleeder, prominent blijft gebruiken. Een foto die Quote voor het eerst publiceerde.

De download staat nog steeds op de site van Quote (.pdf 18 mb groot). Alleen moet je nu wel eerst nieuwsbriefabonnee worden, voor je het kan downloaden.

De Amsterdamse zender AT5 meldde gisteren dat de publicatie van De Endstra-tapes volgens deskundigen schadelijk is voor de lopende rechtszaak tegen Willem Holleeder en zijn vermeende bende. Vooral het OM zal volgens hen last krijgen van het boek. Het OM en de advocaten van diverse verdachten zijn woedend over de publicaties. Bekeken wordt of er ook iets vanuit Justitie tegen het boek gedaan kan worden.