Veel vmbo-scholen noemen zichzelf mavo

Icoon OnderwijsVanwege de slechte naamreputatie dopen veel vmbo-scholen zichzelf om naar het oude vertrouwde mavo-onderwijs. Hiermee proberen zij het drastisch afnemende aantal aanmeldingen een boost in de goede richting te geven en het vertrouwen van de ouders weer terug te winnen.

De onderwijsrichting mavo is sinds 1999 compleet afgeschaft en vervangen door het vmbo, maar steeds meer scholen blijven de oude naamgeving aanhouden. Dit komt omdat het vmbo met een ernstig imagoprobleem te kampen heeft. De onderwijsrichting zou alleen voor de zwakkeren van geest zijn, voor de zogenaamde 'losers'.

"Ouders willen niet graag dat hun kinderen een vmbo-advies krijgen, dat zien ze als gezichtsverlies", bevestigt Grada Huis van de Besturenraad, de koepelorganisatie voor christelijk onderwijs. "Een mavo-advies klinkt gewoon beter, hoger qua niveau, maar ook vertrouwder. De ouders kennen de mavo van vroeger, het is veilig en ze begrijpen het. Daarom zijn de scholen die alleen het mavoniveau aanbieden en zich ook nog mavo noemen zo populair."

De grootste oorzaak van de slechte reputatie is volgens Huis het probleem dat ouders de structuur van de opleiding simpelweg niet bevatten. Op het vmbo is de leerstof hetzelfde als op de oude mavo, zegt zij. "Maar ouders denken bij het vmbo meteen aan een massale school, waar ook leerlingen van de beroepsgerichte leerweg, de oude lts, rondlopen. Ze denken dan al snel dat hun kind daar niet thuishoort, terwijl er wel een duidelijke scheiding is."