Gegevens 250 biebbezoekers opgevraagd

Bij het onderzoeken van een roofoverval in Vught heeft de officier van justitie in maart voor het eerst gebruik gemaakt van de wet Bevoegdheden Vorderen Persoonsgegevens, die sinds 1 januari in werking is. Op grond daarvan is informatie over 250 bezoekers van een bibliotheek uit de buurt van het delict opgevraagd.

Sinds invoering van deze wet is het voor politie en justitie eenvoudiger om persoonsgegevens bij bedrijven en instellingen op te vragen. De wet heeft tot veel protesten geleid van onder meer bibliotheken omdat buiten persoonsgegevens als naam en adres ook bijvoorbeeld het leengedrag kan worden opgevraagd. De bibliotheken zijn bang dat daarmee de privacy van hun klanten in gevaar komt.

Volgens een woordvoerder van FOBID, de overkoepelende organisatie voor bibliotheken, is dit precies waar men bij het invoeren van de wet bang voor was. FOBID vindt het onwenselijk dat niet duidelijk is wat er vervolgens met de gegevens gaat gebeuren. De woordvoerder noemt dit een onwenselijk gevolg van een wet die onder de noemer 'terrorismebestrijding' door het parlement is geleid.

Omdat in de uitleenregistratie alleen de datum en niet het tijdstip opgeslagen wordt, heeft de bibliotheek besloten om de gegevens van alle bezoekers van die dag aan de recherche te verstrekken. Ze zijn vervolgens allemaal door de politie benaderd maar het onderzoek heeft helaas niets opgeleverd. Ook het uitzenden van beelden van de bewakingscamera heeft tot nu toe geen vruchten afgeworpen.


Foto: www.bibliotheek.nl



Met dank aan kahaarin voor de submit.