Keurmerk legale muziek op internet

Icoon MuziekDe Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers (NVPI) heeft een keurmerk ingesteld voor legaal gedownloade muziek op internet. Het keurmerk, met de veelzeggende titel 'True Fan File', garandeert dat de artiest bij het downloaden van een liedje geld ontvangt. Ook kun je er dan zeker van zijn dat het liedje geen virus bevat.

Een aantal Nederlandse artiesten, als Guus Meeuwis of Lange Frans en Baas B., heeft al zijn medewerking toegezegd. Ze vinden dat artiesten recht hebben op geld als je naar hun muziek luistert en ze spreken de consument aan op zijn geweten door te zeggen dat een 'ware fan' wel voor muziek zou betalen. Lange Frans en Baas B.: "Muziek is ons beroep. Je vraagt toch ook niet aan een bakker waarom je voor een brood moet betalen?" Di-rect: "Wees een echte fan en ondersteun ons en andere bands door voor muziek te betalen."

Inmiddels hebben verschillende muziekwinkels op internet al een keurmerk ontvangen, zoals de FreeRecordShop en Radio 538. Meer informatie is te vinden op www.truefan.nl.