Energie is duur in Nederland

Icoon Economie Nederland staat in de top drie van Europese landen met de hoogste energieprijs. Alleen de Italianen en de Denen betalen in 2006 meer voor hun energie. De hoge prijs wordt voor een groot deel veroorzaakt door belastingen en BTW. De beslissing om de MEP-heffing af te schaffen, wat voor een prijsverlaging van 1,5 eurocent per kWh heeft gezorgd, doet niets af aan de hoge notering van Nederland. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Binnen de lidstaten van de Europese Unie zijn er grote verschillen in de energieprijzen. Zo betaalt een Griek 3,5 keer minder dan een Deen. De verschillen in de prijs worden veroorzaakt door marktomstandigheden, de manier van opwekking van de energie, maar ook door belastingen en het BTW-tarief.

De laatst genoemde belastingen en BTW hebben een belangrijk aandeel in de hoge energieprijs in Nederland. Meer dan 40 procent van de prijs gaat direct naar de overheid. Alleen in Denemarken is dat meer, met iets minder dan 60 procent. In sommige landen, zoals Groot-Brittannië en Portugal, ligt het aandeel van de belastingen en BTW maar rond de 5 procent.

In de periode tussen 2000 en 2006 is de energieprijs in Nederland met meer dan 40 procent gestegen. Ook daarmee staat Nederland hoog in de ranglijsten, vlak achter Noorwegen en Zweden. In Italië stegen de prijzen in deze periode met stip het meest. Ten opzichte van 2005 zijn de prijzen in Nederland met 5 procent verhoogd.