Feyenoordfans dienen klacht in over arrestatie

Icoon PolitieEen aantal van de 799 fans van Feyenoord die afgelopen zondag opgepakt zijn, gaat een klacht indienen bij de politie. Ze vinden in de eerste plaats dat ze onterecht gearresteerd zijn. Verder zijn ze ook van mening dat de manier waarop ze behandeld zijn veel te ver ging. F. Van Ardenne, advocaat van ten minste tien van de arrestanten, zegt dat het nog niet duidelijk is hoeveel mensen precies een klacht in gaan dienen. Veel fans die hij gesproken heeft, denken er nog over na.

Het verhaal van zondag, dat onder andere door de politie en door een woordvoerder van burgemeester Opstelten de wereld in geholpen werd, blijkt niet op alle punten overeen te komen met het verhaal van de supporters. De supporters hebben volgens Van Ardenne echter allemaal een identiek verhaal. Zij zeggen dat er natuurlijk wel een paar stenengooiers tussen de menigte zat, maar dat het grootste deel gewoon uit normale mensen bestond, die helemaal niet van plan waren te rellen. Ze kwamen bijna allemaal uit het laatste vak dat het stadion uitkwam. Doordat er bij het stadion schermutselingen ontstonden, liepen ze snel door, het viaduct over, naar hun auto. Hier werden ze echter tegengehouden door de ME. Terug konden ze niet, want daar stond inmiddels ook politie. Uiteindelijk zijn ze toen maar gearresteerd, omdat ze niet voldeden aan een sommatie om weg te gaan. Volgens Van Ardenne is dat echt "volslagen belachelijk."

Na hun arrestatie werden de supporters overgebracht naar de rechtbank, waar ze in de parkeergarage vastgehouden werden bij gebrek aan cellen. Pas rond elf uur 's avonds mochten ze naar huis, ook de zwangere vrouwen en de jonge kinderen. Mensen konden niet naar het toilet en vielen flauw. De advocaat hekelt het feit dat de politie niet voor adequate opvang gezorgd heeft.

Van Ardenne weet al welk traject hij gaat bewandelen als de klachtencommissie van het korps Rotterdam-Rijnmond geen fatsoenlijk antwoord heeft op de klachten van de supporters: de Nationale Ombudsman. Hij hoopt echter dat dat niet nodig zal zijn. Van Ardenne: "Mensen waren bang. Juist de personen van wie zijn bescherming hadden verwacht, waren de agressors."

Met dank aan BettyWeter voor de submit.