ADHD-klinieken voor allochtonen

MedischIn de Utrechtse wijk Lombok is een kliniek geopend die speciaal bedoeld is voor allochtonen met ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). De kliniek richt zich alleen op allochtonen omdat die vrij onbekend zijn met de 'Aandachts-Tekort-Stoornis met Hyperactiviteit'. Ze lopen zo'n twintig jaar achter op dat gebied met autochtonen, stelt de uit Turkije afkomstige oprichter en psychiater Reha Soylu. Naast Utrecht staan er ook dergelijke poli's in Rotterdam en Den Haag.

Volgens de psychiater komt de achterstand vooral door gebrek aan kennis en taal- en cultuurverschillen: ''Je moet de symptomen goed kunnen formuleren. Dat is lastig in een andere taal. Allochtone gemeenschappen zoals Turkse en Marokkaanse zien problemen sneller als schande, vragen minder snel om hulp. Kinderen hebben daar last van, want tegelijk is de druk om te presteren groot. Bij de ouders is het succes niet gekomen, dus moeten zij het doen.'' Soylu zegt ook dat vooral zwarte scholen onvoldoende constateren dat een leerling aan hyperactiviteit lijdt. ''Met bijna elk kind is daar wel iets. Je moet dan gedreven, geduldige ouders hebben om erachter te komen wat het is'', aldus de psychiater. Op de klinieken bestaan de hulpverleners voor 90% uit allochtonen. Zij begrijpen die cultuurverschillen.

Geurt van de Glind, ADHD-deskundige van het Trimbos-instituut, vindt de speciale poli's voor allochtonen een uitstekend idee. Maar aan de andere kant vindt hij het jammer dat zo'n tweedeling nodig is. Hij hoopt dat over 15 tot 20 jaar aparte poli's overbodig zijn.