Vulkaan op Java op punt van uitbarsten

Icoon RampAutoriteiten in centraal Java hebben gemeld dat het aantal aardschokken en vulkanische bevingen gisteren een record bereikte rond één van 's werelds meest actieve vulkanen. Een uitbarsting zou nog enkele dagen weg zijn op dit moment.

Vulkanologen in Yogyakarta, 450 kilometer ten zuidoosten van Jakarta, hebben in totaal 9 aardbevingen en 156 vulkanische schokken gemeten in de krater van de Merapi vulkaan in de afgelopen 24 uur alleen.

Vulkanologen van de observatiepost meldden ook dat de ophoping van vulkanisch materiaal rond de top steeds groter werd, wat de condities voor een grote uitbarsting steeds beter maken. Ze voegden toe dat seismografen en andere apparatuur duidelijk laten zien dat zich magma rondbeweegt in de berg, in het bijzonder bij de krater, waar zich aan lava-berg aan het vormen is.

Op en rond de Merapi vulkaan wonen tienduizenden mensen in dorpen. Even verderop (binnen een straal van 30 kilometer rond de krater) ligt één grote stad waar ruim een half miljoen mensen wonen, rond de vulkaan liggen nog kleinere steden waar tezamen zo'n 1.5 miljoen mensen wonen. Deze steden worden niet direct bedreigd, maar bij een eventuele grote uitbarsting zullen diverse steden te maken krijgen met asregens. Lahars (modderstromen) en lavastromen zijn lokaal ook mogelijk. De vulkaan staat niet bekend als een explosieve, de lava stroomt zeg maar 'over de rand', en ontploft niet, zoals bij de Etna of de Pele vulkanen.

Merapi vulkaan
De Merapi vulkaan


Met dank aan indahnesia.com voor de submit en herschrijven.