Voetbal: Uitslag Arsenal - Villarreal

Icoon Champions LeagueArsenal heeft goede papieren om de finale van de Champions League te bereiken. De Londense equipe rekende op Highbury af met Villarreal: 1-0. Verdediger Kolo Touré maakte vier minuten voor rust de enige treffer. De Spaanse stuntploeg creëerde nauwelijks mogelijkheden.

Arsenal-manager Arsene Wenger moest het andermaal doen zonder zijn defensieve bakens Sol Campbell en Ashley Cole. Ook José Antonio Reyes ontbrak op het appèl, wegens een schorsing. Daarentegen vierden Fredrik Ljungberg en Cesc Fabregas hun rentree. In de startende elf was geen plaatsje weggelegd voor onze landgenoten Dennis Bergkamp en Robin van Persie. Villarreal trad aan zonder drie basisspelers: doelman Sebastián Viera (geschorst) en de geblesseerde verdedigers Gonzalo Rodriguez en Juan Manuel Peña.

Het laatste Champions League duel op Highbury werd aan het begin enigszins verstoord door een eekhoorn. Het knaagdier zag Arsenal een gezwinde start maken. Al na vier minuten kreeg Kolo Touré een schietkans uit een vrije trap van Thierry Henry. De Fransman zette even later Highbury in vuur en vlam door de score te openen op aangeven van Robert Pires, maar de arbitrale leiding constateerde (ten onrechte) buitenspel. Villarreal overleefde de eerste Arsenal-storm, zonder zelf gevaar te veroorzaken.

De huidige nummer acht van de Primera Division gokte op ingevingen van inspirator Juan Roman Riquelme. Het was echter Cesc Fabregas die een importante rol voor zich opeiste. De jeugdige Spanjaard was zowat betrokken bij elke aanval van de thuisploeg. Naarmate de eerste helft vorderde, werd de offensieve dreiging van The Gunners minder latent. Villarreal kwam zo nu en dan buurten bij Jens Lehmann, en Diego Forlan en José Mari bezorgden de defensie van de Engelsen meer en meer problemen.

Bij het scheiden van de markt voor rust viel, enigszins uit de lucht, de 1-0. Een korte corner belandde bij Henry, die een van zijn fameuze acties langs de linkerkant uitvoerde. Henry wist Hleb te bereiken, die weer oog had voor Touré. De verdediger troefde Sorin af en bracht Highbury in vervoering. Villarreal wilde nog in de eerste helft de schade herstellen en dankzij een vrije trap van Riquelme lukte dat bijna. Vlak hierna werd José Mari wellicht een strafschop ontnomen na een charge van Gilberto Silva.

De eerste fase van het tweede bedrijf speelde zich vooral af op het middenveld. Arsenal liet behendig de bal rondgaan en via korte combinaties (met als protagonisten Henry, Fabregas en Hleb) werd El Submarino Amarillo naar achteren gedrukt. Arzo voorkwam de 2-0 door een poging van Henry van de lijn te keren na een aanval over vele schijven en doelman Barbosa had verrassend veel moeite met een afstandschot van de Fransman. Echt doordrukken kon Arsenal niet. Het duel verzandde, ook omdat Villarreal in offensief opzicht teleurstelde.

Tien minuten voor tijd maakten Bergkamp en Van Persie hun opwachting. Op dat moment leek Arsenal de 1-0 te koesteren, daarbij leunend op de verdediging die eind september voor het laatst in Europees verband een treffer incasseerde. Villarreal stichtte geen gevaar en een slotoffensief achtten de Spanjaarden te risicovol met het oog op de uitgangspositie. Diep in de blessuretijd maakte Bergkamp nog bijna de 2-0. Over zes dagen is de return in El Madrigal. Daarvoor speelt Arsenal eerst nog de Londense derby tegen Tottenham Hotspur, terwijl Villarreal de degens kruist met Real Sociedad.