Israël pakt vader zelfmoordenaar op

Israël/PalestinaDe vader van de Palestijnse zelfmoordenaar die gisteren zichzelf en negen mensen de dood injoeg bij een broodjeszaak in Tel Aviv, is vandaag door het Israëlische leger opgepakt. Hij werd aangehouden nabij de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De zelfmoorddader was verbonden aan de militante beweging Islamitische Jihad. Na de aanslag verspreidde de Islamitische Jihad een videoband waarop de verantwoordelijkheid voor de terreuractie werd opgeëist.

Onduidelijk is nog waarom de vader van de zelfmoordterrorist is opgepakt. Gisteren liet hij samen met zijn vrouw nog weten dat hij niet op de hoogte was dat zijn 21-jarige zoon Salim van plan was om een aanslag te plegen.

De Islamitische Jihad heeft ondertussen scherpe kritiek geuit op de Palestijnse president Abbas, omdat die de aanslag veroordeelde. De Palestijnse regeringspartij Hamas keurde de terreurdaad echter goed. Volgens de Hamas is de zelfmoordaanslag een ''daad van zelfverdediging''.

De Israëlische regering zal geen militaire actie tegen de nieuwe Palestijnse Hamas-regering ondernemen als represaille voor de aanslag. Volgens anonieme regeringsbronnen houdt de regering de Palestijnse Autoriteit wél verantwoordelijk. Gisteren werd wel een metaalfabriek onder vuur genomen door legerhelikopters. Daar zouden onderdelen voor wapens worden gefabriceerd. Er vielen geen gewonden bij die aanval.


Sami Salim Muhammad Hamamdi; de zelfmoordenaar van gisteren

Met dank aan kahaarin voor de submit.