Prodi wil wél kerngroep met Nederland

Icoon Europa Romano Prodi, winnaar van de verkiezingen in Italië, wil een EU-kerngroep vormen met Nederland. Zondag leek het erop dat hij Nederland juist uit wilde sluiten van dit voorstel, maar dit berust op een misverstand. Volgens Prodi werd het interview dat hij hield in The Sunday Times verkeerd vertaald. In het artikel werden alleen Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland, België en Luxemburg genoemd.

In het artikel stond Prodi geciteerd: "Wij hebben een sterke band nodig, niet alleen met Frankrijk en Duitsland, maar ook met de zogeheten groep van zes landen, zoals België en Luxemburg, maar niet Nederland". En dat terwijl er "maar juist ook Nederland" had moeten staan. Nederland werd volgens Prodi juist expliciet genoemd, in plaats van afgewezen.

De EU-kerngroep kan volgens Prodi sneller integreren dan de landen die hier niet bijhoren. Hij noemt deze landen "het meest vastbesloten om door te zetten met een gemeenschappelijke Europese politiek". Groot-Brittannië hoort hier volgens Prodi niet bij, omdat ze geen referendum gehouden hebben over de Europese grondwet. Hiermee kiest Groot-Brittannië volgens Prodi "voor een beleid dat meer onafhankelijk is van de EU".


Prodi en Barroso
Romano Prodi, links, hier samen met José Barroso.